Pàgina principal

La Xarxa

 Grup de discussió

Publicacions

Bibliografia

Cercador

 

------------------------

Pàgina principal

------------------------

Enllaços

------------------------

Contacte

 

Vampir Cuadecuc

 

de

 

Pere Portabella

 

L’any 1970 Pere Portabella va aprofitar que la seva dona, Annie Settimo, treballava com a guionista en l’adaptació del relat de Dràcula de Bram Stoker que Jesús Franco (Jess Franco) rodava a Catalunya per realitzar una producció paral·lela "vampiritzant" la pròpia filmació del primer.

El film de Franco comptava amb artistes com Christopher Lee, Herbert Lom, Klaus Kinski i Soledad Miranda per tal de barrejar horror i erotisme en proporcions acceptables per a la moral oficial espanyola de l’època. Portabella va rodar la seva pròpia pel·lícula en blanc i negre, aprofitant negatius que oferien un accentuat contrast cromàtic i dotant de noves textures l’univers d’ombres dels escenaris on transcorrien les més aviat intuïdes orgies del  vampir. Desproveïdes del color i dels diàlegs, i acompanyades per una nova partitura musical de Carles Santos, les escenes filmades per Portabella ens porten a la sorprenent realitat que s’amaga darrera dels films de vampirs.

El personatge central, Christopher Lee conjuga dues interpretacions, una del film de Franco, i l’altra quan es desposseeix del maquillatge del vampir -ullals inclosos- per llegir un fragment de la novel·la de Stoker, tal i com es veu a la imatge.
Els censors espanyols del tardofranquisme van prohibir oficialment Vampir Cuadecuc perquè "es tenen notícies que la pel·lícula s’ha rodat sense complir cap norma legal ni sindical". Portabella, fart de les seves reiterades lluites amb la censura, va prescindir de la legalització de la pel·lícula i la va presentar a la Quinzena de Realitzadors de Cannes i també al MOMA de Nova York, on es va establir una desagradable polèmica amb Àngel Zúñiga,  crític de La Vanguardia que va qualificar de mentida l’absència de Portabella per motius polítics. Romà Gubern el va haver de separar físicament d’uns indignats Annie Settimo i Carles Santos, perquè a Portabella no se’l va concedir el passaport,

El film es va distribuir als EUA amb el títol de Com es fan els films de vampirs, però en els Països Catalans, no es va estrenar fins la segona quinzena d'agost de 2008, i només en el cinema Verdi Park de Barcelona.

 

 

....................................................................

Inici | Mapa del web | Informació legal  | Requisits tècnics

 

©  Cercle V