Notícies i actualitat  ()
 


Esquelet medieval amb mesures apotropaiques a Anglaterra

 

Cercle-V (1 de novembre de 2012). Segons publica avui el diari The Telegraph, s'ha facilitat un nou informe sobre un cas d'esquelet amb mesures apotropaiques a Southwell, al comptat de Nottinghamshire, al centre d'Anglaterra. Aquesta comarca és famosa per la llegenda de Robin Hood.

El descobriment de les despulles el va fer l'arqueòleg Charles Daniels el 1959, en el seus treballs a l'església i cementiri de Santa Maria, que van revelar vestigis romans (Daniels 1966). L'esquelet va aparèixer amb trossos de metall clavats a les espatlles, el cor i els turmells i es va datar entre el 550 i el 700 de la nostra era.

Ara aquest antic descobriment s'ha detallat en un nou informe de Mateo Beresford, del Grup arqueològic de Southwell, que sembla buscar rendibilitat en termes mediàtics a les troballes arqueològiques realitzades a la zona.

Cal indicar que és relativament excepcional aquest tipus de troballa arqueològica, atès que només s'han trobat un grapat d'aquest tipus d'enterraments a Anglaterra.

Segons Beresford «al llarg del període anglosaxó el càstig de ser enterrat en un terra negat, cap per a avall, decapitat, estacat o d'una altra manera [no habitual] es reservava als lladres, assassins o traïdors; o posteriorment als desviats que no s'ajustaven a les normes de la societat: els adúlters, els buscabregues, els impius o els que trencaven juraments». L'arqueòleg  va afegir que «mai no sabrem quin tipus de desviació era la de Southwell» i que creia que les despulles podrien ser encara enterrades en el lloc original, car Charles Daniels no va poder extreure el cos del terra.

 

Referència:

Charles M. Daniels (1966). «Excavations on the site of the Roman Villa in Southwell, 1959». Transactions of the Thoroton Society of Nottinghamshire, vol. 70, pàg 13-33

 

   

A dalt a la dreta: Església de Santa Maria a Southwell. Foto: Steve Cadman (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Southwell_minster1.jpg).

A la dreta,  situació de Southwell en el comptat i a Anglaterra.

Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Southwell,_Nottinghamshire

 

     

 

Imprimir

Tancar

Arxiu de notícies

Pàgina inicial